Bunga Falling

Tuesday, July 19, 2011

Minum Petang Dgn Kuih Koleh Kacang

Ai..all bloggers, Qaseh bknla terer sgt mmsk..smbil2 interframe ape yg Qaseh msk, byk jgk ler..resepi2 yg akn dipertontonkan utk tatapan bloggers..
Ade x sape2 kat sni suke dgn kueh koleh kacang..? Qaseh klu bulan pose sgt2 ler suke dgn kueh ni..nilah kueh kegemaran Qaseh..klu bln posekan tekak nih mcm2 nk mkn trutamanya minuman,  makanan goreng2 n manis..tu Qasehla..x tau org lain..
So, sementara nk tggu Ramadhan tiba nih..sempat gakla Qaseh buat kueh kegemaran utk family tersayang..tapi my baby x bleh mkn lg sbb baby..still young, perut x sesuai dgn makanan ni..sory ek syg..nnt buat mamam lain.
Actually, Nampak cm senang nk buatnyer..tapi pergh..nk menunggu die masak punye la tahap kesabaran ni terhakis sket2..korg sume tau  x nk buat  dodol? Ha mcm tu ler penat nk mengacau nyer..patut ler klu kat bazaar ramadhan tuh die jual 5 potong 2 hinggit..yg tu ok lg..ikot standard kueh2 lain lg la 1 potong 50 puloh sen..sementara dok mengidam nk mkn kueh tu baek Qaseh buat sendiri..lg berbaloi sblm masuk bln pose nih hihihi..
Kat bawah nih antara bahan2 n cara membuat kueh koleh kacang kesayangan Qaseh..

Gambar ehsan dari Google

 Bahan - Bahan :

Untuk tahi minyak :
1 biji kelapa, perah sekali sahaja

Untuk kuihnya :
1 packet tepung kacang hijau (400 gms)
2 biji kelapa, perah sehingga mendapat 14 cawan santan. Kalau guna santan kotak, adjust sehingga mendapat 14 cawan santan.
500 gms gula melaka (kalau suka manis, tambah lagi gula pasir.)

Cara Membuatnya :
1. Masak santan untuk dijadikan tahi minyak. Masak sehingga warna coklat. Bila siap, masukkan dalam tapis, biar minyak berpisah dengan tahi minyak.
2. Masukkan tepung kacang hijau dalam kuali lain (kuali besar, yer) dan goreng tanpa minyak . Goreng sehingga ianya jadi ringan dan berbau wangi.
3. Dah wangi, masukkan santan yang 14 cawan dan gula melaka. Letak sedikit garam. Kacau sehingga ianya pekat dan masak.
4. Sapukan loyang dengan minyak dari tahi minyak yang di masak tadi. Masukkan kuih, ratakan dan tuang tahi minyak atasnya. Siap ! Boleh dapat 2 loyang kuih.
***** Tidak perlu letak pewarna/perasa sasparila seperti satu resepi yg saya dapat tu. Bila dah goreng tepung tuh, automatik warnanya jadi hitam kecoklatan bila dikacau dengan santan.



No comments:

Post a Comment